Ebeveynler çocuklarını büyütürken zaman zaman yardıma ihtiyaç duyduklarını hissedebilirler. Birçok sebepten dolayı çocuğun bir oyun ablası olması hem çocuğa hem de ebeveyne iyi gelecektir. Örneğin çocuğu ile arasında fazlaca yaş farkı bulunan ebeveynler bazı durumlarda ne yapılması gerektiğinden emin olamayarak kaygı içerisine girebilmektedir. Bir başka örnek olarak da çocuğunu kreşe göndermek istemeyen ailelerin kendi çocuklarıyla özel olarak ilgilenilmesini istediklerini görmekteyiz ve bu durumda da oyun ablası tercihi kaçınılmaz olmaktadır.
Bazı anne babalar, çocuklarına bakmanın sürekli taleplerine ara vermeye de ihtiyaç duyabilir ve onlara rahatlamaları veya diğer ilgi alanlarının peşinden gitmeleri için biraz zaman vermesi için bir oyun ablası tutmak isteyebilirler.
Yine bazı ailelerin özel ihtiyaçları olan bir çocukları da vardır ve onlara özel olarak ilgilenilmesi ve bunu çocuk için eğlenceli hale getirilmesi için eğitim almış bir oyun ablasına ihtiyaçları olabilir.
Bir oyun ablasına sahip olmak hem bebek / çocuk hem de aile için birçok açıdan faydalı olabilir:
Sosyalleşme: Oyun ablası, bebeğe gelişimi için önemli olabilecek ek sosyalleşme fırsatları sağlayabilir. Bebeği / çocuğu okuma, şarkı söyleme ve oyun oynama gibi yaşına uygun etkinliklerle meşgul edebilir.
Gelişim: Oyun ablası, bebeğin emekleme, yürüme ve konuşma gibi gelişimsel dönüm noktalarına ulaşmasına yardımcı olabilir. Ayrıca bebeğin kendi kendine beslenme ve giyinme gibi yeni beceriler öğrenmesine yardımcı olabilirler. Tüm bunları da yaparken bebeğin eğlenmesini sağlayarak süreci kolaylaştırırlar.
Ebeveynler için mola: Bir oyun ablasına sahip olmak, ebeveynlere bebek bakımının sürekli taleplerinden çok ihtiyaç duydukları bir mola sağlayabilir. Onlara rahatlamaları, bebeklerine / çocuklarına enerjilerini daha çok yöneltmek için pillerini yeniden doldurmaları için zaman verebilir.
İlişki: Oyun ablasına sahip olmak, ebeveynler ve bebekleri arasındaki bağı güçlendirmeye yardımcı olabilir. Sağlıklı bir ilişkiyi sürdürmek için önemli olabilecek birbirleriyle daha kaliteli zaman geçirmelerini sağlayabilir.
Esneklik: Oyun ablasının belirli saatlere ayarlanabilmesi, ebeveynlerin iş programlarını, randevularını ve sosyal hayatlarını daha kolay planlamalarına olanak tanır.
Bakıcısı olan bir ailenin çocuklarına oynamasını isteyebileceği oyun türleri çocukların yaşlarına, ilgi alanlarına ve gelişimsel ihtiyaçlarına bağlı olacaktır.
Çocukların sayma, eşleştirme ve problem çözme gibi bilişsel becerilerini geliştirmelerine yardımcı olan oyunlar. Bu oyunlar bulmacaları, hafıza oyunlarını ve eğitici uygulamaları içerebilir. Oyun ablaları da çocukların ihtiyaçlarına göre hangi oyunların oynanabileceğini bilerek süreci yönetirler.
Giydirme, rol yapma ve bloklarla inşa etme gibi çocukları hayal güçlerini kullanmaya teşvik eden oyunlar çocukların gelişiminde çok önemlidir. Bu oyunlar çocukların yaratıcılıklarını ve hikâye anlatma becerilerini geliştirmelerine yardımcı olabilir. Çocukların oyun ablasıyla daha fazla vakit geçirerek iletişimlerinin artmasıyla beraber bu yetenekleri daha çok ortaya çıkar.
Nitekim oyun ablası çocuğa hikâye anlatmak veya şarkı söylemek gibi dil içeren oyunlar oynatarak çocuğun dil ve iletişim becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Sayma, eşleştirme veya sıralama içeren oyunlar, çocuğun bilişsel becerilerini geliştirmeye yardımcı olabilir. Ek olarak, çocuğun ailesi dışında bir oyun ablasıyla vakit geçirmesi, bir çocuğun sıra almak, kurallara uymak ve başkalarıyla etkileşim kurmak gibi sosyal ve duygusal becerilerini geliştirmesine yardımcı olabilir.
Genel olarak, bir oyun ablasının çocukla oynadığı oyunlar, onların gelişiminin önemli bir parçası olabilir ve onlara eğlenceli ve ilgi çekici bir şekilde öğrenmeleri ve büyümeleri için fırsatlar sunar.